Demokrati nu och då

Ett skolarbete. Kommer få ig xD

Demokrati

 

Historia

 

Antikens Grekland

 

Demokratin föddes i Antiken Grekland men den demokratin är inte riktigt som den demokratin vi känner till idag. Rösträtt hade alla Atenska medborgare men för att klassas som medborgare fanns ett antal krav. Man måste vara man och son till en man som var medborgare och man måste även ha gjort sin värnplikt. Detta gjorde att genom att man uteslöt kvinnor, slavar och utlänningar hade bara ungefär 30.000 av de 250.000 invånarna rösträtt och alla dem utnyttjade inte sin möjlighet till att förändra.

 

Romerska riket

 

Mellan år 509 f.Kr och 27 f.Kr var Romarriket ett republik. Alla romerska medborgare som var män och myndiga fick rösta fram ämbetsmän till olika poster bla, konsuler som var ordförande för senaten och överbefälhavare. I orostider kunde dock senaten utse en diktator, detta gjorde man till exempel när Hannibal tågade mot Rom. Diktatorn kunde då sitta i max 6 månader, undtantag gjordes dock med Sulla och Julius Ceasar.

 

Modern demokrati

 

Idag finns ett antal krav ett som måste uppfyllas för att det ska räknas som en demokrati.

  • Yttrandefrihet

  • Mötes och föreningsfrihet

  • Informationsfrihet

  • Demonstrationsfrihet

  • Rättstrygghet

  • Religionsfrihet

  • Olika valmöjligheter när det gäller vem som ska styra landet

  • Alla vuxna ska ha rösträtt och deras röst ska väga lika mycket

  • Alla ska kunna kandidera till valbara platser

  • Mänskliga rättigheterna måste uppfyllas

 

Kritik mot Sveriges ”demokrati”

 

Men vad säger att vi i Sverige har en ren yttrandefrihet när den begränsas av andra lagar? Grundlagarna står över alla andra lagar och därför bör egentligen inte hets mot folkgrupp etc kunna döma någon när vi både har yttrandefrihet och tryckfrihet i Sverige.

 

Demonstrationsfrihet har vi inte riktigt heller eftersom inte vem som helst får demonstrera och man måste söka tillstånd för det.

 

Rättstrygghet har vi inte heller när vissa människor som till exempel kungen står över lagen och inte kan dömas.

Religionsfrihet har vi väl till stor del men det är mycket svårare att få bygga en moské än att få bygga en kyrka, är detta rätt? Ger man verkligen alla religioner lika stor plats då?

 

Olika valmöjligheter har vi ju, vi har i princip två partier att välja mellan, moderaterna eller socialdemokraterna för i och med blockpolitiken så röstar man automatiskt på något av dem om man röstar på ett riksdagsparti.

 

Vem säger att 18 år är åldern då man är tillräckligt mogen för att rösta? Varför ska inte yngre ha den rättigheten?

 

Mänskliga rättigheter kränks ofta i sk ”demokratier”. Tex USA som ska vara så präktiga bryter mot rättigheten till liv i och med att de har dödsstraff

. I de flesta demokratier får inte homosexuella ingå äktenskap vilket också går emot de mänskliga rättigheterna osv.

 

Jag anser inte heller att övervakning och intrång på folks integritet så som FRA, IPRED och ACTA är något som hör hemma i en demokrati. Man har rätt till ett privatliv och oskyldiga människor man inte ens har några misstankar mot skall inte få övervakas, det är bara sjukt och är något som hör hemma i Kina eller någon annan diktatur. Inte i Sverige som sägs vara världens mest demokratiska land.

 

Kritik mot demokrati

 

De flesta människorna är inte tillräckligt insatta för att kunna välja vad som ska hända med vårt land. Utbildningen i skolorna är undermålig och folk har inget intresse för att frivilligt ta del av den kunskap som finns om politik. I senaste valet röstade 81% av alla röstberättigade, det betyder alltså att var 5e person lät bli att rösta, alltså är det bara 81% av vår röstberättigade befolning som bestämmer vilket är 61% av hela vår befolkning. Är det en demokrati när bara lite mer än hälften av befolkningen kan/vill/får säga sitt?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0